top of page
YJP_RSD-41_edited.jpg

Client: Shaji Ravi, Sanjeev, Prabhakar, Madhavan

Location: Koovathur, Chennai

Project team: Ankita, Gokul

Structural consultant: Pentalpha

Photo credits: Yash R Jain

Plot Area: 9500 sft

Built-up Area: 6500 sft

Project timeline: 2021 - 2022

Built hands-on this weekend home located in the serene vicinity of coastal Kuvathur, about eighty kilometres from Chennai, was conceived as a simple experiment with techniques that felt native yet contemporary to the region. The idea was to recreate the memory of the family home set in the countryside, to invoke one’s senses through the tactile nature of the materials and spatial continuity extending into nature.

Set within close proximity to the sea, the project is a contemporary take on the traditional ‘nalukettu’ house form. The clients’ programmatic requirements included four rooms with attached baths with a guaranteed view of the sea. The rooms and other living spaces such as the dining and kitchen are organised around the linear brick-laid court. The lounge on the upper level sets a stage to gaze at the sea and the horizon beyond. The ‘mutram’ or the court with the corridor hugging its perimeter acts as a multifunctional space, to rest, to pause, to look at the sky above.

https://youtu.be/ZH5oVhqAz8Q?si=2T_o7CLn18Ao3IF2

https://youtu.be/CXTmkaf7uj4?si=9pxVAgzzXiDxtKUd

bottom of page